EFT

Meestal helpt het niet om jezelf toe te spreken om in de toekomst een bepaalde emotie niet meer te voelen. Daar is blijkbaar meer voor nodig. En dat is niet vreemd als je bedenkt dat er in je hersenen al je hele leven gewerkt wordt aan het bestempelen van bepaalde situaties als ‘onveilig’. Als een dergelijke onveilige situatie wordt herkend ontstaat er direct een verstoring in je energiesysteem, een emotie die je niet wilt voelen: stress.

En chronische stress is de grootste oorzaak van allerlei fysieke en psychische klachten. Je Chi (levensenergie) stroomt niet vrij, je zelf-helend vermogen kan niet of niet optimaal werken, je bent vaker en langer ziek, je kijk op de zaken is minder helder én je hebt minder lol in het leven.

Emotional Freedom Technique

In 1995 ontwikkelde Gary Craig de Emotional Freedom Technique, als vereenvoudigde variant op de Thought Field Therapie, die zo’n tien jaar eerder door Roger Callahan was ontwikkeld. Door een simpele combinatie van het kloppen op meridiaanpunten en het focussen op een trauma kan er een ontkoppeling tussen de emotie en die specifieke herinnering bewerkstelligd worden.

Dit levert op zichzelf al verlichting op maar de heling kan zelfs blijvend zijn als de verstoring tot de kern wordt opgelost zodat je niet steeds weer dezelfde ervaringen zult aantrekken.

Wetenschappelijk bewijs voor de werking van EFT stapelt zich op. Door de jaren heen is gebleken dat EFT toepasbaar is op alle vormen van stress: verdriet, angst, boosheid, haat/liefde, piekeren, trauma’s, onzekerheid, fysieke klachten, stress in werk, bedrijf, relaties, ouderschap. En ga zo maar door! EFT wordt met succes toegepast bij veteranen over de hele wereld en bij weeskinderen in Rwanda. Maar ook voor mensen die zichzelf niet als getraumatiseerd zien betekent EFT een uitgelezen kans om de weg vrij te maken voor de gewenste verandering.

Zelfhulpmiddel of consult

Het leuke is namelijk dat je EFT ook heel goed op jezelf kunt toepassen. Het is een goede methode voor van alles en nog wat: ‘Try it on everything!’ Voor het basis ‘recept’ en voor meer informatie kun je bijvoorbeeld kijken op de site van EFT International (EFTi) of Yvonne Toeset. Laat het stromen en laat je eigen wijsheid je verrassende inzichten geven. EFT geeft in ieder geval ontspanning. EFT heeft geen bijwerkingen. 

Als je zelf niet verder komt, niet tot de kern komt, of als je het te groot vindt om in je eentje aan te pakken, dan is een consult een goed idee. Ook voor begeleiding in zaken die discipline vragen kunnen consulten waardevol zijn.

EFT is een goede methode voor iedereen, op een paar uitzonderingen na: zwangerschap of psychiatrische stoornissen. Informeer in dat geval bij je behandelend arts. 

Nieuwsgierig geworden? Neem dan hier contact op.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren